skip to Main Content
  • Vakkundige rioolspecialisten
  • Inspecties zonder sloopwerk
  • Camera inspecties
  • Advies op maat
Ontstoppingsveer

Wat mag er allemaal door de gootsteen of wc?

Dit mag er door de gootsteen of wc gespoeld worden

Over het algemeen weten we wel waar we de gootsteen en het toilet voor dienen te gebruiken. In de praktijk komt het echter nog weleens voor dat er spullen door de gootsteen en het toilet gespoeld worden, die daar helemaal niet in thuishoren. Vooral als het op het toilet aankomt is men vaak in de veronderstelling dat ‘alles daar wel in weggegooid kan worden’. Niks is echter minder waar. Alles wat door het toilet of de gootsteen gespoeld wordt, komt in het riool terecht. Sommige producten en afvalsoorten kunnen het riool verstoppen, vervuilen en zelfs beschadigen. U kunt dus zeker niet alles door de gootsteen of wc spoelen. Wat mag er allemaal wel door de gootsteen of het toilet? Rioolservice Zuid-Holland vertelt het u.

Toiletpapier in het toilet

Toiletpapier mag uiteraard gewoon in het toilet gedeponeerd worden. Toiletpapier is hier immers speciaal voor ontworpen. Pas echter wel op met vochtig toiletpapier. Dit is namelijk minder goed afbreekbaar dan droog toiletpapier. Alle andere doekjes en stoffen, zoals maandverband en doekjes voor persoonlijke hygiëne en cosmetica, dienen nooit in het toilet gedeponeerd te worden. Denk hierbij aan babydoekjes en make-up reinigingsdoekjes. Deze zijn namelijk niet afbreekbaar. Deze doekjes gooit u het beste gewoon in de prullenbak of vuilnisemmer.

Zuivelresten: in gootsteen of vuilnisbak?

Er bestaat nog weleens verwarring over of zuivel nu door de gootsteen gegoten mag worden of niet. Zuivelresten zoals melk kunt u met een gerust hart door de gootsteen gieten. De wat dikkere zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt het het beste met verpakking en al in de vuilnisemmer gooien.

Overige etensresten

Mensen zijn nog weleens geneigd om frituurvet en overgebleven eten van het avondeten door het toilet te gieten. Dit is echter zeker niet de bedoeling. Doordat vet gaat stollen en afval zich op gaat hopen, kan er geen water meer door. Hierdoor zorgt het veelvuldig door het toilet spoelen van etensresten uiteindelijk voor verstoppingen. Deponeer etensresten dan ook altijd in de GFT-bak en lever frituurvet in bij een daarvoor aangewezen inleverpunt.

Medicijnen bij milieustraat of apotheek

Heeft u medicatie over die u niet meer gaat gebruiken? Deze kunt u dan het beste inleveren bij de milieustraat of bij uw apotheek. Spoel medicijnen nooit door de wc of door de gootsteen. Resten van medicijnen zijn namelijk heel lastig uit het water te zuiveren. Het kost daardoor steeds meer tijd, moeite en geld om water schoon en gezond te houden.

Contact met Rioolservice Zuid-Holland

Wilt u meer weten over wat u wel en niet door de wc of gootsteen kan spoelen? Of zit uw riool verstopt en krijgt u het zelf niet opgelost? Bel dan direct Rioolservice Zuid-Holland voor professioneel verstopping oplossen op 010 – 7600101. Heeft u vragen? Of wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul ons contactformulier in en wij reageren zo spoedig mogelijk.

Back To Top
Bel ons
Mail ons
Offerte