skip to Main Content
 • Vakkundige rioolspecialisten
 • Inspecties zonder sloopwerk
 • Camera inspecties
 • Advies op maat

De ontstoppingsveer: wat is het en hoe gebruik je het?

Alles over de ontstoppingsveer en hoe u die gebruikt

Zodra uw afvoer verstopt zit, is de kans groot dat u online gaat kijken wat u er zelf eventueel aan kunt doen. Veel mensen komen in deze situatie al snel bij de ontstoppingsveer uit. Een ontstoppingsveer is een hulpmiddel dat kan helpen bij het ontstoppen van bijvoorbeeld een doucheputje of een gootsteen. Maar wat is een ontstoppingsveer nu precies? Hoe werkt het en hoe gebruikt u het? Rioolservice Zuid-Holland vertelt u er in dit artikel meer over.

Wat is een ontstoppingsveer?

De ontstoppingsveer bestaat in uiteenlopende formaten en kan bestaan uit diverse soorten materiaal. Het is een goedkoop hulpmiddel dat verschillende problemen in afvoeren, leidingen of toiletten kan verhelpen. De ontstoppingsveer is een dunne, flexibele stalen spiraalveer en ziet eruit als een lange slang die verkrijgbaar is in verschillende formaten. Aan het einde van de slang zit een veer. Door de lange slang in de leidingen of afvoer te brengen, kunt u kracht uitoefenen op de verstopping. Doordat er aan uw kant een handel zit, kunt u de ontstoppingsveer ook weer snel naar boven halen om zo vuile mee te trekken. Hier komt ook wel de naam ’trekveer’ vandaan. Er zijn zowel handmatige als elektrische veren verkrijgbaar.

Wanneer gebruik je een ontstoppingsveer?

De ontstoppingsveer is een middel dat u over het algemeen gebruikt zodra u al het andere al heeft geprobeerd. Als u een verstopping heeft begint u dan ook het beste eerst met bijvoorbeeld wat schoonmaakazijn, warm water en baking soda. Merkt u dat dit geen zoden aan de dijk zet? Dan is de ontstoppingsveer vaak een logische volgende stap. Een ontstoppingsveer is dan ook niet duur en eenvoudig te verkrijgen.

Ontstoppingsveer gebruiken

Wilt u met een ontstoppingsveer uw verstopping verhelpen? Gebruik dan dit handige stappenplan:

 • Leg een emmer en oude handdoek klaar om het vuil uit de afvoer of leidingen mee op te vangen.
 • Open een raam of een deur om de vieze lucht weg te laten.
 • Rol de veer uit en zorg ervoor dat de buis mooi egaal is.
 • Stop het uiteinde van de veer in uw verstopte afvoer of leiding.
 • Zit er een bocht in uw leiding? Dan is het mogelijk dat u een beetje moet duwen, trekken en draaien met de veer.
 • Er komt een moment dat u via de veer de verstopping kunt voelen. Draai dan aan het handvat van de veer, duw erop, trek eraan en wrik zo de verstopping los.
 • Haal de ontstoppingsveer daarna met beleid uit de afvoer en verwijder de troep.
 • Spoel de ontstoppingsveer af en laat het water even doorstromen om te controleren of de verstopping helemaal verdwenen is.

Contact met Rioolservice Zuid-Holland

Lukt het met de ontstoppingsveer ook niet om de verstopping te verhelpen? Dan kunt u het beste de verstopping laten oplossen door een professional van Rioolservice Zuid-Holland. U bereikt ons telefonisch via 010 760 01 01. Heeft u vragen? Of wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul ons contactformulier in en wij reageren zo spoedig mogelijk.

Back To Top
Bel ons
Mail ons
Offerte